9 Eylül 2012 Pazar

Bir Dilek Tut Benim İçin-Maeve Binchy



Çok sevdiğim bir yazar var ki,kitapları çoğu zaman hayatımda rehber olmuştur. Geçtiğimiz aylarda vefat eden Maeve Binchy'den bahsediyorum. 
  Kitaplarını okurken,komşunuzla kahve içip dedikodu yapıyormuşsunuz hissine kapılabilirsiniz. Bir kitapta aradığım en önemli özellik akıcılıktır ki,bu Maeve Binchy kitaplarının alamet-i farikası. Diğer bir sevdiğim yönü de tabiki yazarımızın samimi anlatımı. Karakterleri tanıyınca mutlaka hayatınızdaki birileriyle özdeşleştiriyorsunuz ve kolayca kendinizi hikayeye kaptırıyorsunuz. Kitabın bitmesine üzülmek sık sık yaşadığım bir durumdur. Hele ki bu kitap Maeve Binchy tarafından yazılmışsa. Hani şu; yağmur yağarken cam kenarında oturup, kahve içip kitap okuma ritüeli vardır ya, hah işte öyle günler için herkese Maeve Binchy'nin bütün kitaplarını gönül rahatlığıyla önerebilirim.
  Bu kız da amma abarttı,diye düşünenler vardır mutlaka. :) Somut bir örnek olması için, yazarın 1982'de yayımlanan ilk kitabı; Bir Dilek Tut Benim İçin'den bahsetmek istiyorum...
  2. Dünya savaşı sırasında İrlanda'da yaşayan bir anne, küçük kızını;İngiltere'de yaşayan,yıllardır mektuplaştığı kolej arkadaşının yanına gönderir. Bu küçük kız zamanla aileden biri haline gelir. Evin, kendisiyle aynı yaştaki kızıyla çok iyi anlaşırlar. Kitabın burdan sonrası ise bu iki kızın büyümeleri,ilk aşkları,sımsıcak dostlukları,evlilikleri ve hayal kırıklıklarıyla devam eder. Kahramanlarımızın yaşadıkları acı olaylara rağmen hep esprili bir üslupla devam eden bu kitap içinizi şefkat duygusuyla dolduracak. Bu iki dost arasında zaman zaman kıskançlık, yanlış anlamalar ve güvensizlik olsa da okurken hep bileceğiz ki bir şekilde birbirlerini seviyorlar. Kendinizi ''Eh 20 yıllık bir dostlukta böyle şeyler olabilir'',diyerek kendi arkadaşınızı savunur gibi onları savunurken bulabilirsiniz. Bu da hikayenin samimi üslubundan kaynaklanıyor pek tabii.
  Bu iki kızcağız bazen birbirlerine kazık atsalar da, sonunda hep tatlı hatırlanan o çocukluk yıllarının hatırına yine yanyana olacaklar. Çoğu zaman erkeklerin dağıttı hayatlarını yine beraber toplayıp yollarına devam eden bu kızların hikayesi bittiğinde ise yeniden kendi hayatımıza adapte olmak biraz zor gelecek.
 Maeve Binchy, kitaplarında çoğu zaman; insanların arkamızdan neler çevirebileceği konusunda bizi sıkmadan öğütler veriyor. Hiç ummadığımız karakterlerin hiç ummadığımız şeyler yapması yönüyle de kimseye körü körüne güvenilmeyeceğini en güzel şekilde anlatıyor. Bize de bu kitapları okuyup hem eğlenceli zaman geçirmek hem de bu öğütlerden yararlanmak kalıyor.

Keyifli okumalar... 
 

0 yorum:

Yorum Gönder


Free Blog Templates